Brasschaatstraat , Breda
088-6464725 verkoop / 0900-6464725 ondersteuning

Boekhoudprogramma installeren

Hoe kan je Minipak Boekhouding, een offline boekhoudprogramma installeren ?

 

Minipak-programma’s zijn een offline boekhoudprogramma en een factuurprogramma en dienen te worden geïnstalleerd op een computer of laptop. Je kan op de pagina programma-aanvragen de programmagegevens ophalen en installeren

 Hoe kan je Minipak Boekhouding en/of Minipak Factuur overzetten naar een nieuwe computer?

  1. Door Minipak op een nieuwe PC te installeren en backup-bestanden terug te zetten.
  2. Door de Minipak-mappen te kopiëren. 

1. Minipak installeren

Minipak heeft een offline boekhoudprogramma / factuurprogramma. Offline programma’s moet je downloaden en installeren vanaf de  website. 

Op de webpagina programma downloaden kan je de link naar de download-pagina aanvragen. Na het invoeren en verzenden van uw gegevens ontvang je een email met daarin de download gegevens.

Als het installatie-programma is uitgevoerd, vind je op het bureaublad van je PC een blauw icoon voor Minipak Boekhouding en/of een rood icoon voor Minipak Factuur.  Na het doorlopen van enige opstart-vensters wordt het hoofdvenster (blauw of rood) getoond. Nu kan in het menu Help (rechtsboven) de optie Licentie worden gekozen, in dit venster kan je je  licentiegegevens invoeren.

Daarna kan een backup-bestand worden teruggezet, zie het menu Onderhoud/Bestanden/Terugzetten.
Als je meerdere Boekhoud-administraties hebt of historiejaren in de boekhouding, dienen de gegevens te worden overgezet via de opties Totaalbackup maken en Totaalbackup terugzetten in het menu Onderhoud/Bestanden.

Bij meerdere Factuur-administraties dienen dan eerst tweede en volgende administraties opnieuw te worden aangemaakt in Onderhoud/ Administraties (Mogelijk moet deze optie eerst worden ingeschakeld in Instellingen/ Modules). Hierna kan je  in de diverse administraties de backups terugzetten.

Zie ook Minipak met Windows 11/10/8/7/Vista.

2. Minipak-mappen kopiëren

In sommige gevallen is het handig om de programma mappen te kopieren.

Standaard zijn dit C:\Minipak\Minipak for Windows en C:\Minipak\Minipak Faktuur in zijn geheel met onderliggende mappen te kopiëren, bij voorkeur via een USB-memorystick, maar via externe harddisk kan ook. 

Zet de mappen op dezelfde locatie terug op de nieuwe PC of laptop. Als dit gedaan is dienen alleen nog snelkoppelingen op het buroblad te worden aangemaakt, die verwijzen naar het bestand MINIPAK.EXE (boekhouding) en FAKTUUR.EXE (Factuur) in de programma-mappen. Door met de rechter muistoets op het buroblad te klikken en daarna Nieuw/snelkoppeling te kiezen kunt u deze aanmaken.

Als de programma’s op de oude PC in de C:\Program Files-map zijn geinstalleerd, en de nieuwe PC is een Windows 11, 10, 8, 7 of Vista PC, dienen de programma-mappen naar de C:\Minipak-map te worden gekopieerd. Na het kopiëren dienen in het configuratie-bestand Minipak.ini (boekhouding) en/of Faktuur.Ini (Faktuur) in de sectie [DataLokaties] de betreffende verwijzingen (mappen) te worden aangepast. De configuratie-bestanden bevinden zich in de programma-mappen C:\Minipak\Minipak for Windows en/of C:\Minipak\Minipak Faktuur.

Minipak vanaf een USB-stick gebruiken

De Minipak programma’s kunnen op een USB-stick worden gezet en vanaf deze USB-stick worden opgestart. Hierboven is omschreven hoe Minipak te kopiëren naar of te installeren op een USB-stick.
Omdat een USB-stick geen vaste schijf-letter heeft, bv. E: of F:, dient de schijf-aanduiding te worden verwijderd uit de verwijzingen naar bestandslokaties in de configuratie-bestanden. In het configuratie-bestand Minipak.ini (boekhouding) en/of Faktuur.ini (Factuur) dient in de sectie [DataLokaties] de schijf-aanduiding, bv. C:, te worden verwijderd. De configuratie-bestanden bevinden zich in de programma-mappen \Minipak\Minipak for Windows en/of \Minipak\Minipak Factuur.
Opstarten van een programma gaat als volgt: Als de USB-stick in de PC wordt gestoken, wordt er een venster geopend met daarin oa. de optie ‘Map openen en bestanden weergeven’. Via deze optie kan Minipak Boekhouding worden opgestart door in de map \Minipak\Minipak for Windows te dubbelklikken op het bestand Minipak.exe. Minipak Faktuur kan worden opgestart door in de map \Minipak\Minipak Faktuur te dubbelklikken op het bestand Faktuur.exe.
Het volume van een Minipak-programma is na een standaard-installatie ca. 20Mb.

offline boekhoudprogramma