Levert boekhoudprogramma en factuurprogramma
Brasschaatstraat, Breda
088-6464725 verkoop / 0900-6464725 ondersteuning

Margeregeling

Wij maken boekhouden leuker

Margeregeling

margeregeling
Facebook
Twitter
LinkedIn

Wat is de Margeregeling?

De margeregeling is een regeling waarbij u BTW betaalt over het verschil tussen verkoopprijs en inkoopprijs, de marge dus. De marge Btw kan hoog of laag zijn afhankelijk van de goederen die u verkoopt. Deze regeling mag toegepast worden bij het verkopen van margegoederen. Op de factuur van de margegoederen mag u de BTW niet afzonderlijk vermelden.

Wat zijn margegoederen?

Margegoederen zijn goederen die zijn ingekocht zonder BTW en gebruikt zijn, b.v. een gebruikte BMW motor die u wilt opknappen en weer wilt verkopen.

Ook antiek, verzamelvoorwerpen en kunst zijn onder voorwaarden margegoederen.

Gebruikte goederen zijn ook margegoederen. Gebruikte goederen zijn goederen die uw klanten opnieuw kunnen gebruiken. Inkopen van particulieren, al dan niet gebruikt, zijn altijd gebruikte goederen. Gebruikte goederen zijn ook producten die zelf zijn vervaardigd, gefokt of gekweekt.

Eigen gebruikte goederen verkopen?

Heeft u de margegoederen eerst gebruikt in uw eigen bedrijf en wilt u als u deze goederen wilt verkopen de margeregeling toepassen? Dat Kunt u alleen doen als de verkoop van dat soort gebruikte goederen tot uw normale bedrijfsactiviteiten behoort.

Voorbeeld

U heeft een bedrijf waarin u vintage campers opknapt en weer verkoopt. U koopt een oude camper, die u opkanpt en besluit een tijd te verhuren, Hierna verkoopt u deze camper weer. U kunt bij deze verkoop de btw over de winstmarge berekenen. Als u dezelfde camper koopt als handelaar in gebruikte computerapparatuur, moet u bij latere verkoop van die camper btw over de verkoopprijs in rekening brengen.

Wanneer mag u de margeregeling toepassen?

Als de Btw nog niet eerder is afgetrokken bij margegoederen die u verkoopt aan uw klanten mag u de margeregeling toepassen. Er zijn wel uitzonderingen en specificaties van de margeregeling.

Wanneer u bijna nieuwe vervoermiddelen aan een afnemer in een EU-lidstaat buiten Nederland levert.

Wanneer u margegoederen, edelstenen of edele metalen verkoopt u edele metalen, edelstenen of margegoederen die u zelf hebt gebruikt, mag u de margeregeling niet toepassen, als de edelstenen of edele metalen niet bewerkt zijn.

Verkopen Marge in Minipak Boekhouding

In Minipak Boekhouding is het gemakkelijk om de margeregeling in uw boekhouding toe te passen. U boekt een verkoopfactuur in het dagboek Verkopen Marge. U voegt in de omschrijving van de verkoop de tekst “IP inkoopprijs” toe en kiest de omzetrekening Omzet Marge met het bijpassende Btw tarief.

margeregeling

Minipak Boekhouding rekent dan de Btw over de verkoopprijs minus de inkoopprijs.

In het BtwOverzicht wordt marge-btw opgenomen in de regels voor Omzet Hoog en Omzet Laag en wordt dus niet afzonderlijk vermeld. De marge-btw wordt wel afzonderlijk vermeld op de Specificatie van het BtwOverzicht. Na de gewone verkopen, bv. Omzet Tarief Hoog, wordt de specificatie Omzet Tarief Hoog (Marge) afgedrukt.

 

Verkopen Marge in Minipak Factuur

In Minipak Factuur kunt u facturen maken die volgens de margeregeling zijn opgemaakt.

U dient een omzetgroep aan te maken die het woord marge bevat en deze te kiezen voor de desbetreffende factuur.

In de BTW instellingen vinkt u de Btw Marge aan. Vervolgens maakt u een factuur met in de omschrijving

Motor BMW   (IP 8000) 1 12000,00

Let op: In een marge-verkoop-regel dient de Btw-code voor het Btw-tarief Nul te worden gebruikt, zodat geen Btw op de faktuur wordt vermeld en ook geen Btw wordt berekend voor het BtwOverzicht.

Marge-Btw wordt niet apart vermeld op het BtwOverzicht, maar opgenomen in de Omzet- en Ontvangen-totalen Hoog en/of Laag.
Op de lijst Specificatie Btw worden alle marge-regels in aparte rubrieken vermeld. Het Nul-tarief dat voor de marge-regels wordt gebruikt wordt niet weergegeven op de pagina Tarief Nul.vn de 

 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *