Eenvoudig BTW berekenen in boekhoudprogramma en factuurprogramma

btw-berekenen

BTW berekenen in Minipak Boekhouding en Factuur

Heeft u ook vaak op de laatste dag van het kwartaal of maand weer stress omdat u de BTW moet aangeven en u als een haas alle stukken nog bij elkaar moet zoeken?

Dit zorgt voor aangiftes die te laat zijn en vaak niet correct.

Indien de BTW-aangifte niet correct is of te laat, moet u vaak gelijk een boete betalen. Ook dient u dan vaker een suppletie(dit is een correctie-aangifte) te doen. Een hoop werk waar u niet op zit te wachten.

btw berekenen

Wat is BTW?

BTW is belasting die u betaald over uw omzet. Er zijn verschillende BTW tarieven, in Nederland zijn dit BTW hoog 21% en BTW laag 9%.

U mag de BTW die u betaalt over uw inkopen hier van af trekken. Het verschil van beide bedragen moet u aangeven en betalen aan de belastingdienst.

BTW aangifte doen

BTW moet u jaarlijks, per kwartaal of per maand betalen, dit is afhankelijk van uw omzet. U heeft een BTW nummer van de belastingdienst gekregen en hiermee kunt u in het portaal van de belastingdienst de belasting aangeven.

BTW berekenen in Minipak Boekhouding / Factuur

Het is in Minipak Boekhouding of Factuur erg eenvoudig om BTW te berekenen. Controleer eerst of de BTW instellingen overeenkomen met uw bedrijf/vereniging, bepaal welke btw types op uw bedrijf van toepassing zijn, b.v. margeverkopen, verleggingsregelingen, ICP, kleine ondernemersregeling en meer.

Geef uw administratie in in Minipak Boekhouding of boek uw verkoopfacturen en inkoopfacturen in Minipak Factuur. Minipak filtert uit deze input de juiste gegevens die u nodig heeft om de BTW aangifte in te vullen. Er komt een overzicht beschikbaar van de berekende BTW, die u zo kunt overnemen in uw BTW aangifte. Heel gemakkelijk!

Rubrieken van de BTW instellen

Wilt u ook de rubrieken meenemen op uw BTW aangifte, b.v. bij margeverkopen, verleggingsregelingen, intracommunautaire prestaties, one stop shop en mee? U kunt dan de rubrieken van de BTW aangifte koppelen aan uw grootboekrekeningen. Hierna kunt u de BTW berekenen voor de diverse rubrieken. Meer informatie vindt u in Minipak Boekhouding, afdrukken BTW overzicht, help.

BTW via Minipak Boekhouding verzenden

In het verleden was het mogelijk om via Minipak Boekhouding de BTW rechtstreeks naar de belastingdienst te verzenden. Momenteel kan dat nog, alleen heeft u daar een PKI-certificaat voor nodig wat nogal prijzig is. De meeste klanten nemen hun gegevens over van Minipak Boekhouding of Factuur op de BTW aangifte.

U kunt ook gebruik maken van de diensten van Tecknow om de gegevens van de BTW en de IB snel en gemakkelijk te uploaden naar de belastingdienst.

BTW regels voor webshops in de EU / One Stop Shop

Vanaf 1 jui 2021 zijn voor eigenaren van webshops, platforms en dropshipping, die goederen leveren aan consumenten in landen in de EU de regels van de belastingdienst veranderd. Heeft u minder dan € 10.000,- omzet per jaar, dan mag u de Nederlandse BTW toepassen. Webshops die meer dan € 10.000,- omzetten aan consumenten in EU landen, dienen de BTW tarieven aan te houden van het land waar u de goederen heen stuurt.

Jaarlijks dient u zelf het drempelbedrag in de gaten te houden. Op het moment dat u in een jaar over de grens van 10.000 euro gaat, moet u btw berekenen vanaf dat moment met het lokale btw-tarief van het land waar uw particuliere klant woont. Het jaar daarna blijft u met lokale btw-tarief van het EU-land factureren. In het jaar daarna controleert u op de eerste dag van het nieuwe jaar uw omzet van het voorgaande jaar. Zat u in dat jaar met uw omzet onder de drempel van 10.000 euro dan mag u weer Nederlandse BTW berekenen. U mag ook met het lokale btw-tarief van je EU-klanten blijven factureren.

U kunt dit doen via een vernieuwde vereenvoudigde btw-aangifte via een éénloketsysteem zodat u niet in elk EU-land afzonderlijk btw moet afdragen. Dit éénloketsysteem heet ook wel One Stop Shop-regeling of OSS.

Als u aan ondernemers in andere EU-landen levert, verandert er niets voor u. Als uw klant een geldig btw-nummer heeft, factureer u uw klant met 0% btw. Uw afnemer geeft de BTW lokaal aan.

Minipak Factuur of Boekhouding gebruiken voor One Stop Shop

In Minipak Factuur kunt u snel facturen maken met automatisch de juiste BTW tarieven van het EU land waar u de goederen aan geleverd heeft. U kunt een overzicht uit Minipak Factuur halen waar de juiste gegevens instaan voor de aangifte via OSS

Gebruikt u (ook) Minipak Boekhouding, dan kunt u ook hier de verkopen boeken of importeren waarbij automatisch de juiste BTW percentages per land worden berekend. Hierna kunt u de juiste gegevens uit uw boekhoupdprogramma halen voor de OSS aangifte, die nodig zijn voor het btw berekenen van webshops met leveringen aan consumenten in EU-landen met meer dan € 10.000 omzet/jaar./

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *