One Stop Shop aangifte BTW

One Stop Shop

Vanaf 1 juli 2021: One Stop Shop (OSS) regeling btw

Per 1 juli 2021 is de MOSS regeling vervangen door de OSS aangifte btw, One Stop Shop System. Het grote voordeel van deze regeling is dat een bedrijf zich niet hoeft te registreren voor btw in het buitenland. De MOSS regeling was voor e-commerce diensten. Deze regeling wordt nu uitgebreid voor afstandsverkopen en voor overige diensten aan particulieren, b.v. webshops. De regeling geldt voor alle EU-lidstaten.

Drempelbedrag One Stop Shop (OSS) 10.000 euro

Zolang je als ondernemer een omzet hebt aan particulieren onder de 10.000 euro per jaar, mag je in Nederland de btw aangeven. Kom je boven de 10.000 euro per jaar, dan moet je de btw van de andere lidstaten gaan betalen. Voorheen goldt een drempelbedrag per land, nu geldt een totaal drempelbedrag van de hele omzet binnen de EU.

Verschillende BTW-bedragen per land

Omdat per land met een ander BTW percentage in de One Stop Shop regeling gewerkt wordt. moet zowel een boekhoudprogramma als een factuurprogramma de juiste btw-tarieven per land kunnen uitrekenen en een overzicht kunnen produceren van de verkopen per land met de bijpassende BTW-bedragen.

OSS in Minipak Factuur en Minipak Boekhouding

In Minipak Factuur is het mogelijk om te gaan werken met verschillende prijzen per land. Als je de instellingen juist invult en e.e.a. goed toepast, dan rekent het factuurprogramma het juiste BTW percentage en bedrag voor het juiste land. Op de factuur naar Duitsland staat dus automatisch een ander BTW percentage als bij de factuur naar Oostenrijk. Ook een overzicht van de One Stop Shop BTW-bedragen per land kan uit Minipak Factuur gehaald worden.

In Minipak Boekhouding kunt u in uw financiële dagboeken aangeven om welk land het gaat zodat ook in die verkoopregel door het boekhoudprogramma wordt uitgerekend welk btw percentage er gebruikt gaat worden bij dat betreffende land. Ook hier kan een totaaloverzicht van BTW-bedragen per EU-land gemaak worden.

Voordeel One Stop Shop

Het grootste voordeel van de One Stop Shop regeleing is dat er geen registraties in het buitenland nodig zijn. Zo’n registratie kost altijd tijd en geld. Maar let wel: De OSS regeling is een keuze. Ondernemers mogen er altijd voor kiezen om zich wel te registreren in het buitenland. Heeft de ondernemer bijvoorbeeld een webshop? En maakt hij niet of nauwelijks kosten in het buitenland? Dan is de OSS zeker een goed idee. In de OSS aangifte kun je namelijk alleen maar btw betalen en geen btw terugvragen.

In Minipak Boekhouding en Factuur kan je natuurlijk ook een btw-aangifte maken zonder de One Stop Shop regeling. Een eenvoudige BTW aangifte maar ook een aangifte met margeregeling, met verleggingsregeling en meer.

BTW berekenen Unieregeling
in Minipak Boekhouding

BTW Instellen in Minipak Boekhouding

 • Voor boeking van deze Btw kan het Btw-tarief Divers worden gebruikt. Onderhoud, instellingen, BTW, vink het potloodje aan achter BTW tarief Divers en kies een percentage(niet belangrijk, b.v. 21%) en per 01.01.2021.

 • Kies voor de bijpassende grootboekrekening 1535 Btw op verwervingen binnen EU..

 • Er verschijnt nu een vakje tarief EU gebruiken voor EU omzet, vink dit vakje aan

 • Klik op bewaren

Boeken in Minipak Boekhouding

 • Maak grootboekrekening 8045 Verkopen dig. diensten particulieren EU aan

 • Het voorkeurstarief Btw wordt ingesteld op Divers

 • De rekening wordt aangevinkt als Omzetrekening voor berekening Btw-grondslag.

 • De verkopen worden geboekt op bv. de omzetrekening 8045 Verkopen dig. diensten particulieren EU.

 • Bij boeking van verkopen in een financieel dagboek (waarin verkoopbedrag en btw in één regel wordt geboekt) kan aan het begin van de omschrijving de landencode worden ingegeven, bv. ‘DE Verkopen software Duitsland’, of ‘BE, Verkoop software Belgie’.

 • Dus boek je in het verkoopboek op grootboekrekening 8045 met BTW tarief divers, hierdoor wordt het tarief voor het betreffende EU-land automatisch berekend. De Btw-tarieventabel is opgenomen in het bestand BtwAang.Ini, sectie [BtwEUtarieven]. Kijk deze nog even na (alt-S)

 • Bij boeking van verkopen in een memoriaal dagboek kan gebruik worden gemaakt van de functie Btw-regel aanmaken. Als in de omschrijving van de Debiteuren- of Omzetregel de landencode zoals hierboven omschreven wordt vermeld wordt voor de Btw-regel het tarief van het betreffende land toegepast

Maken van de aangifte.

Voor de aangifte van de Btw kan de rekening 1535 worden gebruikt. Door deze te openen in het venster Opvragen/Balans en de Balans voor het betreffende kwartaal te tonen en daarna de kaart te openen worden de kwartaal-gegevens zichtbaar. Door nu d.m.v. de knop Subtotalen het Totaliseren-venster te openen en te totaliseren op de eerste twee posities van de omschrijving kunnen kwartaaltotalen worden geproduceerd. Deze kunnen eventueel worden afgedrukt voor de aangifte.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *