Twee manieren om uw offline boekhoudprogramma te installeren.

Minipak Boekhouding is een offline boekhoudprogramma, Minipak Factuur een offline factuurprogramma en dienen te worden geïnstalleerd op een computer of laptop. 

Hoe kunt u Minipak Boekhouding en/of Minipak Factuur overzetten/ installeren  naar/op een nieuwe computer?

  1. Door Minipak op een nieuwe PC te installeren en backup-bestanden terug te zetten.
  2. Door de Minipak-mappen te kopiëren. 

1. Minipak installeren

Minipak heeft een offline boekhoudprogramma / factuurprogramma. Offline programma’s moet u downloaden en installeren vanaf de  website. 

Op de webpagina programma downloaden kunt u de programma gegevens aanvragen, downloaden en uitvoeren. Het programma wordt dan geïnstalleerd op uw PC of laptop(of (virtuele)server of USB-stick.

Als het installatie-programma is uitgevoerd, vindt u op het bureaublad van de PC een blauw icoon voor Minipak Boekhouding en een rood icoon voor Minipak Factuur.  Na het doorlopen van enige opstart-vensters wordt het hoofdvenster (blauw of rood) getoond. Nu kan in het menu Help (rechtsboven) de optie Licentie worden gekozen, in dit venster kunt u  uw licentiegegevens invoeren.

Backup terugzetten

Daarna kan een backup-bestand worden teruggezet, zie het menu Onderhoud/Bestanden/Backup terugzetten.
Als u meerdere Boekhoud-administraties of historiejaren in de boekhouding heeft, dienen de gegevens te worden overgezet via de opties Totaalbackup maken en Totaalbackup terugzetten in het menu Onderhoud/Bestanden.

Bij meerdere Factuur-administraties dienen dan eerst de tweede en volgende administraties opnieuw te worden aangemaakt in Onderhoud/ Administraties (Mogelijk moet deze optie eerst worden ingeschakeld in Instellingen/ Modules). Hierna kan je  in de diverse administraties de backups terugzetten.

Zie ook Minipak met Windows 

 

2. Minipak-mappen kopiëren

Omdat Minipak Boekhouding een offline boekhoudprogramma is, is het ook mogelijk om de programma mappen te kopieren.

Standaard zijn dit C:\Minipak\Minipak for Windows en C:\Minipak\Minipak Faktuur in zijn geheel met onderliggende mappen te kopiëren.( kan ook via een USB-memorystick of externe harddisk). 

Zet de mappen op dezelfde locatie terug op de nieuwe PC of laptop. Als dit gedaan is dienen alleen nog snelkoppelingen op het bureaublad te worden aangemaakt, die verwijzen naar het bestand MINIPAK.EXE (boekhouding) en FAKTUUR.EXE (Factuur) in de programma-mappen. Door met de rechter muistoets op het bureaublad te klikken en daarna Nieuw/snelkoppeling te kiezen kunt u deze aanmaken.

Kopieren vanuit een oudere versie

Als de programma’s op de oude PC in de C:\Program Files-map zijn geinstalleerd, en de nieuwe PC is een Windows 11, 10, 8, 7 of Vista PC, dienen de programma-mappen naar de C:\Minipak-map te worden gekopieerd. Na het kopiëren dienen in het configuratie-bestand Minipak.ini (boekhouding) en/of Faktuur.Ini (Faktuur) in de sectie [DataLokaties] de betreffende verwijzingen (mappen) te worden aangepast. De configuratie-bestanden bevinden zich in de programma-mappen C:\Minipak\Minipak for Windows en/of C:\Minipak\Minipak Faktuur.

 

Minipak vanaf een USB-stick gebruiken

Minipak offline boekhoudprogramma en factuurprogramma kunnen op een USB-stick worden geïnstalleerd en vanaf deze USB-stick worden opgestart. Dit is mogelijk omdat de bestanden van deze programma’s klein en compact zijn. Hierboven is omschreven hoe Minipak te kopiëren naar of te installeren op een USB-stick.
Omdat een USB-stick geen vaste schijf-letter heeft, bv. E: of F:, dient de schijf-aanduiding te worden verwijderd uit de verwijzingen naar bestandslokaties in de configuratie-bestanden. 

In het configuratie-bestand Minipak.ini (boekhouding) en/of Faktuur.ini (Factuur) dient in de sectie [DataLokaties] de schijf-aanduiding, bv. C:, te worden verwijderd. De configuratie-bestanden bevinden zich in de programma-mappen \Minipak\Minipak for Windows en/of \Minipak\Minipak Faktuur.

Minipak opstarten vanaf de USB-stick

Opstarten van een programma gaat als volgt: Als de USB-stick in de PC wordt gestoken, wordt er een venster geopend met daarin oa. de optie ‘Map openen en bestanden weergeven’. Via deze optie kan Minipak Boekhouding worden opgestart door in de map \Minipak\Minipak for Windows te dubbelklikken op het bestand Minipak.exe. 

Minipak Faktuur kan worden opgestart door in de map \Minipak\Minipak Faktuur te dubbelklikken op het bestand Faktuur.exe.
Het volume van een Minipak-programma is na een standaard-installatie ca. 20Mb.het offline programma Boekhouding

offline boekhoudprogramma