Gemakkelijke jaarafsluiting in Minipak Boekhouding 1.27

jaarafsluiting

 

Het boekjaar afsluiten in Minipak Boekhouding

Het is eenvoudig om in Minipak Boekhouding een boekjaar af te sluiten, het programma regelt het grootste gedeelte van de jaarafsluiting zelf, Wel dienen er eerst enkele stappen doorgenomen te worden

Boek alle inkoopfacturen en verkoopfacturen van het huidige jaar, de factuurdatum is bepalend voor het boekjaar, niet de datum van betaling(alleen bij kasstelsel)

   

   • Controleer de saldi van banken en kas, klopt het dagboek met het banksaldo. Wijzig deze eventueel

   • Boek de afschrijvingen in het memoriaal

   • Als voorraad wordt bijgehouden, stel de voorraad vast

   • Loop de grootboekkaarten na op onrechtmatigheden

   • Boek de memoriaalposten

  Nu kunt u de jaarafsluiting gaan uitvoeren, Onderhoud, diversen, jaarafsluiting.

  Voorlopige of definitieve jaarafsluiting

  Bij een voorlopige jaarafsluiting wordt er een nieuw (volgend) boekjaar aangemaakt, maar blijft het oude boekjaar beschikbaar voor correcties. Bij een definitieve afsluiting kunt u het vorig boekjaar alleen nog inzien.

  jaarafsluiting
  Gemakkelijke jaarafsluiting in Minipak Boekhouding 1.27 2

  U dient de volgende keuzes te maken:

    

    • Overlopende posten meenemen naar een volgend boekjaar.

   Indien u deze keuze aanvinkt , worden alle openstaande posten van debiteuren en crediteuren meegenomen naar het opvolgend boekjaar, waar deze geselecteerd kunnen worden voor het afboeken van betalingen. Wordt dit niet aangevinkt dan wordt het totaal van de openstaande debiteuren / crediteuren als een totaalbedrag beginsaldo meegenomen naar het nieuwe boekjaar. Betalingen in het nieuwe boekjaar van facturen van eht oude boekjaar dienen afgeboekt te worden op de beginsaldi debiteuren / crediteuren d.m.v. een @-teken voor het factuurnummer. Op het moment dat alle facturen waaruit het beginsaldo bestaat zijn afgeboekt met het @-teken, verdwijnt het beginsaldo van de lijst openstaande posten.

     

     • Beginbalans volgend boekjaar

    Saldi eindbalans huidig boekhaar meenemen. Indien u deze keuze aanvinkt worden de eindcijfers van het huidig boekjaar meegenomen naar het opvolgend boekjaar, Indien u deze keuze niet aanvinkt, kunt u bij het opvolgend boekjaar, onderhoud, grootboektabel, de saldi van de beginbalans handmatig invoeren.

    In versie Minipak Boekhouding 1.27 kunt u bij onderhoud, instellingen, grootboekrekening aanvinken of u automatisch na wijzingen in het oude boekjaar de eindbalans van het vorig jaar moet overzetten naar het huidig jaar. U kunt aangeven of dit automatisch dient te gebeuren of dat er een vraag verschijnt of u dit wilt ja / nee.

      

      • Resultaat huidig boekjaar boeken op rekening

     Klik op het pijltje omlaag om alle (balans) grootboekrekeningen te tonen. Kies vervolgens de juiste grootboekrekening, Meestal is dit eigen vermogen of kapitaal

       

       • BTW journaalpost aanmaken

      Indien u deze keuze aanvinkt, kunt u Minipak Boekhouding automatisch een BTW journaalpost laten aanmaken. Hiermee worden de desbetreffende BTW grootboekrekeningen op nul gezet in het nieuwe boekjaar. Er kan zelf gekozen worden voor een memoriaaldagboek waarin deze boekingen gezet worden.

      Klik vervolgens op doorgaan. Hierna wordt nogmaals gevraagd of het jaar afgesloten dient te worden, klik op OK, Als Vervolgens wordt er melding gegeven dat er een backup is aangemaakt, klik op OK. Als laatste verschijnt de vraag of alle backup bestanden verwijderd dienen te worden behalve de laatste drie. Kies hier ja of nee. Onze backupbestanden zijn vrij klein, dus het is niet persé nodig maar 3 backups te bewaren.

      Er wordt ook een jaarbackup gemaakt na de jaarafsluiting. We adviseren om deze jaarbackup te mailen naar uzelf of te kopieren naar een cloud, zodat u altijd een kopie bij de hand heeft.

      De melding jaarafsluiting huidig jaar is klaar en links onderin het hoofdvenster verschijnt naast de snelkoppeling van het huidig jaar, de snelkoppeling van het nieuwe boekjaar. U kunt nu met boeken in het opvolgend boekjaar beginnen.

      In sommige gevallen verdwijnt de snelkoppeling van het huidige jaar, u dient dan naar onderhoud, diversen, snelkoppelingen te gaan, het juiste boekjaar aan te vinken, klik op bewaren en sluit en heropen Minipak Boekhouding.

       

      Deel deze post

      Meer berichten

      offerte maken

      Offerte maken

      Minipak Factuur gratis proberen U wilt waarschijnlijk regelmatig een offerte maken. U kunt zo uw klant snel  informatie en prijzen

      Lees meer
      groen boekhoudprogramma

      Groen Boekhoudprogramma

      Wat is een groen boekhoudprogramma? Een groen boekhoudprogramma bestaat niet. Je administratie bijwerken kost altijd energie. Bij Minipak zijn de programma’s

      Lees meer
      Orderadministratie

      Orderadministratie

      Stroomlijn uw orderadministratie met slimme software De orderadministratie van een bedrijf is de orderstroom  binnen een organisatie. Van offerte /order

      Lees meer

      Margeregeling

      De voordelen van de margeregeling voor de verkoop van gebruikte goederen: Een uitgebreid overzicht De wereld van de detailhandel is

      Lees meer